Skip links

Zo ga je ze te lijf

Stemmingswisselingen

Alsof opvliegers, nachtelijk zweten en slaapstoornissen nog niet genoeg zijn, worden we ook nog eens buiig! En ja hoor, het klopt nog ook ☹ Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in de overgang een groter risico lopen op stemmingswisselingen dan vrouwen die niet in de overgang zitten.

Bij de pakken neerzitten, angstgevoelens en huilerigheid, het zijn stuk voor stuk gevoelens die je vanaf de perimenopauze – voordat de menstruatie volledig is gestopt –  kunt hebben tot de overgang is gestopt.   

De grootste oorzaak van jouw stemmingswisseling is de schommelende hormoonspiegel. Oestrogeen speelt een rol in veel hersenfuncties, dus dalende niveaus beïnvloeden jouw psychologisch welzijn. En als je een voorgeschiedenis hebt van ernstig premenstrueel syndroom of postnatale depressie dan ben je zelfs vatbaarder voor deze stemmingswisselingen.

De bekende slapeloze nachten, opvliegers, een lager libido of vaginale droogheid kunnen ook bijdragen tot gevoelens van droefheid of een laag gevoel van eigenwaarde.  Voeg daarbij een eventueel uit huis gaan van kinderen of de zorg voor een ouder familielid, dan begrijp je dat angst en depressie kunnen toenemen.

Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die je kunt doen om de psychologische effecten van de overgang te bestrijden. Ik heb een paar veranderingen in je dagelijkse routine op een rijtje gezet.

Hier zijn 10 manieren om je stemmingswisselingen te lijf te gaan:

1. Houd een dagboek bij

Door een dagboek bij te houden waarin u elke dag uw symptomen noteert, kun je na een tijd beoordelen of jouw slechte stemming een cyclische/hormonale basis heeft of dat je misschien lijdt aan een depressie die anders moet worden behandeld. 

2. HRT

Hormoonvervangingstherapie (HRT) kan een effectieve behandeling zijn voor stemmingswisselingen die door hormoonschommelingen worden veroorzaakt.

Er zijn enkele risico’s verbonden aan het nemen van HRT, maar deze zijn uiterst klein en de voordelen wegen op tegen de risico’s. Het type en de dosering van HRT zullen afhangen van jouw symptomen, je medische geschiedenis het advies van jouw arts.

3. Probeer testosteron

Sommige vrouwen met een laag libido krijgen een testosteron gel voorgeschreven om naast HRT te gebruiken. Een slecht humeur kan verergerd worden door een laag libido, seksuele disfunctie en relatieproblemen. Het gebruik van kleine hoeveelheden testosterongel kan uw libido en energieniveau verhogen en zo uw humeur helpen verbeteren. Uw individuele geval zal door een arts moeten worden beoordeeld en meestal wordt in eerste instantie een lage dosis voorgeschreven.

4. Goed eten

Te veel cafeïne of suikerhoudende voedingsmiddelen consumeren kan leiden tot pieken en dalen van je energieniveau. En gezond en gevarieerd eten is juist goed voor je stemming. Vooral B12 en magnesium zal je stemming stemming in positieve zin te beïnvloeden. Die vind je in groene bladgroenten, volkoren granen en eieren. Het eten van vette vis, rijk aan omega-3, kan ook je stemming verbeteren.

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan oestrogeenachtige verbindingen – fyto-oestrogenen genaamd –  zijn ook. Die vind je in sojabonen, linzen en peulvruchten.

5. Gebruik minder alcohol

Hoewel alcohol aanvankelijk stimulerend werkt, heeft het uiteindelijk een kalmerend, deprimerend effect. Regelmatig zwaar drinken zal je dan ook neerslachtig maken. Met mate drinken en een paar dagen per week niet drinken zou een positief effect op je stemming moeten hebben.

6. Beweeg meer

Mensen die regelmatig sporten, zijn gelukkiger zijn. Het is niet precies duidelijk waarom – het kan zijn dat gezondere mensen zich gewoon beter voelen of dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op de hersenchemie. Lichaamsbeweging kan ook je slaap verbeteren. En je gevoel van eigenwaarde in een tijd waarin je je wellicht zorgen maakt over ouder worden. 

Activiteiten zoals tennissen of meedoen aan een fitnessklasjes zijn niet alleen gezellig, maar helpen ook de negatieve effecten van de overgang op de gezondheid van de botten tegen te gaan.

7. Slaap meer

Iedereen weet vermoeidheid niet heel goed is voor je humeur. Maar hoe kun je de hoeveelheid en de kwaliteit van je slaap verbeteren? Ga vroeger slapen, drink minder alcohol, beweeg meer, dat verbetert de kwaliteit van jouw slaap.

8. Overweeg aanvullende kruiden en supplementen

Sint-Janskruid kan helpen stemmingswisselingen verlichten, hoewel er een wisselwerking kan zijn met andere geneesmiddelen, dus het is de moeite waard om dat eerst met je arts te praten.

9. Probeer iets nieuws

De menopauze kan samenvallen met een stressvolle periode in jouw leven. Kinderen die het huis uitgaan of zorgen over ouder worden kunnen aan aanzet zijn om je leven anders te gaan inrichten. Dit kan het moment zijn om weer aan het werk gaan, vrijwilligerswerk te gaan doen of je leven een goed op zijn kop te zetten. Jouw gevoel van eigenwaarde en humeur zal gegarandeerd verbeteren.

10. Denk positief

Een andere kijk op de dingen kan je humeur verbeteren. Misschien voel je je in de overgang beschaamd of verlegen, probeer dan jouw houding ten opzichte van ouder worden en de veranderingen in deze periode van het leven te veranderen. Een cursus cognitieve gedragstherapie leert je om negatief denken te bestrijden.