Skip links

Wat te doen bij …

Slecht slapen in de overgang

Je kunt moeilijk in slaap komen of je valt snel in slaap vallen om vervolgens meerdere keren per nacht wakker te worden? Het zijn wellicht de minst leuke aspecten van de overgang. Maar wat eigenlijk de oorzaak van dit slechte slapen en wat kun je eraan doen? 

Een schommelende oestrogeenspiegel kan nachtelijk zweten, slapeloosheid en zelfs nachtmerries veroorzaken. Het hierdoor veroorzaakte slaapgebrek kan ons welzijn aantasten en zelfs leiden tot angst en stress. Het erge is dat alle andere overgangsklachten en ‘gewone’ zorgen erger aanvoelen als we niet goed slapen.

De beste vorm van slaap is de diepe slaap (fase 3) die meestal voorkomt in de eerste helft van de nacht. In deze fase is onze hersenactiviteit, ademhaling, hartslag en bloeddruk het laagst. Het is de fase waarin we ook de meeste kans hebben om te dromen. Deze diepe slaap is essentieel voor lichaam en geest om te genezen en te herstellen.

Nachtelijk zweten komt bij de meeste vrouwen voor in de vroege ochtend – wanneer de slaap lichter is. Op dat moment heb je over het algemeen de diepe fase 3 van de slaap verlaten en beweeg je je tussen stadium 2 en 1.

Als je wakker wordt van nachtelijk zweten, geef jezelf dan de geruststellende gedachte dat je op dit punt van de nacht waarschijnlijk je herstellende slaap al hebt voltooid. Accepteren dat je “goed genoeg” hebt geslapen zal je helpen om negatieve gedachten voorkomen. Je behoedt jezelf ervoor om je zorgen te overdrijven. Bekende gedachten als “ik kom nooit meer in slaap”, of “ik kom morgen de dag niet door”, leiden tot een spiraal van stress en angst.

Wat kun je doen?

 • Ga op zoek naar geruststellende gedachten.
  Erken dat er eerdere, even verstoorde nachten zijn geweest. En hoewel je je de volgende dag niet top voelde, heb je het natuurlijk gewoon voor elkaar gekregen om die dag door te komen.
 • Probeer een slaap-app
  Luisteren naar achtergrondgeluiden, ontspanningsroutines of verhalen is heel nuttig. Als je je concentreert op een stem/geluid, denk je niet aan zorgen en problemen want we kunnen maar aan één ding tegelijk denken. Als je gedachten afdwalen, leid jezelf dan zachtjes terug naar je focus op de app.
 • Verbeter je slaapomgeving
  Eenvoudige maatregelen komen je slaap ten goede, bijvoorbeeld het gebruik van comfortabel beddengoed en slaapkleding van natuurlijke materiaal, en een koele temperatuur in de slaapkamer. Het delen van een bed kan leiden tot oververhitting – gescheiden dekbedden en goede kussens kunnen nuttig zijn.
 • Voor het slapen gaan;
  vermijd cafeïne, chocolade, alcohol en zware maaltijden in de late avond,
  hanteer een rustgevende, kalme bedtijdroutine zonder beeldschermen,
  ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed,
  vermijd dutjes overdag,
  als je na 20 minuten nog klaarwakker bent, sta dan op en ga naar een andere kamer.